Rusthollin tarina

1500-luvulta tähän päivään

Soukaisten Rusthollin historia ulottuu 1500-luvulle asti. Ensimmäiset viralliset merkinnät ovat 1600-luvun loppupuolelta, jolloin Matti Matinpoika yhdisti kylän autiotilat yhdeksi koko kylän kattavaksi ratsutilaksi. Hän oli todennäköisesti ansioitunut sotilasuralla, sillä tuolloin autiotiloja jaettiin kotiutuneille sotamiehille.

Tila oli tuolloin 14 äyrinmaan kokoinen, ilman nimeä ja kylän suurin. 1680-luvulla perustettiin ratsutilalaitos ja vakiintui käytäntö, että ratsutilallinen ylläpiti erillistä ratsumiestä sotaväkeä varten. 1700-luvun taitteessa Soukainen oli Rauman seudun suurin maatila. 

Soukaisissa on edelleen tallella jaetusta kruununrusthollista syntyneet Soukaisten ja Rustilan kantatilat. Soukaisten tila on vuodesta 1858 ollut saman suvun hallussa. Tilan päärakennus on valmistunut 1876, jolloin tuleva isäntä Nestor Soukainen on ollut 13-vuotias.  Nykyinen isäntä Jyrki Soukainen on pitänyt tilaa vuodesta 1987 ja kehittänyt perheensä kanssa toimintaa nykyaikaiseksi maitotilaksi. Soukaisissa on yksi Satakunnan vanhimpia tarkkailukarjoja, jossa eläinten elämää seurataan tarkasti ja kehitetään toimintaa suunnitelmallisesti.